footer_

Кои са основните принципи за признаване на Велика Ложа?

Основните Принципи за признаване на Велика Ложа са приети от Великата Ложа на Англия на 4 септември 1929 г. За да бъде една Велика Ложа призната за регулярна от Великата Ложа на Англия, трябва да отговаря на следните принципи:

1. Всяка Велика Ложа трябва да е била законно основана от регулярна Велика Ложа или от три или повече малки ложи, всяка конституирана от регулярна Велика Ложа.

2. Трябва да бъде напълно независима и самоуправляваща се, с единствена и неоспорима власт над Братството т.е. Свободно Зидарското Братството /символичните степени Чирак, Калфа и Майстор/ в рамките на своята юрисдикция – Ориент и под никакъв претекст, по никакъв начин не споделя властта си с никаква друга масонска структура/единица.

3. Свободните Зидари под нейната юрисдикция трябва да бъдат мъже, и също така Великата Ложа и Всяка от членуващите ложи не трябва да има масонски взаимоотношения с Ложи, които допускат членството на жени.

4. Свободните Зидари под нейната юрисдикция трябва да вярват в съществуването на Великия Архитект на Вселената (върховното същество).

5. Всички Свободни Зидари под нейната юрисдикция трябва да поемат своите задължения пред или виждайки Книгата на Светия Закон (Библията) или друга Света Книга, от която е повлиян конкретния човек

6. Трите Велики Светлини на Свободното Зидарство (Книгата на Светия Закон, Правия Ъгъл и Пергела) трябва да бъдат изложени на показ, когато Великата Ложа или нейните съставни ложи са отворени.

7. Дискутирането на религия и политика в ложата трябва да бъдат забранени.

8. Трябва да спазва основните принципи и догми (Старите задължения) и обичаи на Занаята /Братството и да изисква спазването им вътре в съюзните ложи.

източник: bg.wikipedia.org; otves.org

назад

Comments are closed.

1263123