footer_

ЗА НАС

Lo_OrpfeusТози сайт е създаден от братя-масони и има за цел да внесе светлина относно нашето Братство. Ще покаже, че масонството не е толкова тайно, колкото изглежда на пръв поглед, като проследи историята, наследството и етиката на Свободните Зидари, както често ни наричат, и ще обясни защо отговорът на този често задаван въпрос не е еднозначен.

Масонството е най-старата братска организация в света. То е посветено към подобрение в характера на неговите членове. Ложа „Долината на Орфей“ Ориент Кърджали е организация на свободни мъже, независимо от тяхната раса, религия и политическа принадлежност, следваща морален кодекс, основан на най-високите стандарти за етика, честност и сила на характера. Една братска организация, ангажирана с добри дела, вярно приятелство и братска любов.

На 22.06.2007 г. по предложение на ВУМС на ложа „Слънцето на Тракия” Ориент Хасково до НВУВМ на Великатата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари в България Никола Александров се взема решение за създаване на огнище на Старите Свободни и Приети Зидари  в България в Ориент Кърджали.

На 14 .12.2007 г. на ритуал на I-ва степен в гр. Кърджали е създадено огнище в Ориент Кърджали.

На 31.05.2008 след освещаване на храма, беше внесена светлина в Ложа „Орфей” Ориент Кърджали с пат. номер 54 от НВУВМ на Ложата на Старите  Свободни и Приети Зидари в България брат Никола Александров в присъствието на братя от цялата страна. За първи Майстор на Стол бе избран ВУБ Йордан Вълчев.

 На 20.06.2015 се състоя церемония по ЕДИНЕНИЕ на Масонството в България. От тази дата Ложа „Орфей“ премина в редиците на ОВЛБ /Обединена Велика Ложа на България/ и се преименува на Ложа „Долината на Орфей” Ориент Кърджали с пат. номер 111.

Понастоящем в Ложа „Орфей” членуват 36–ма братя – майстори, калфи и чираци, които усърдно се трудят на общият градеж в храма на ложата.

 

Comments are closed.

1263123